Sernik kajmakowy
Sernik kajmakowy
Sernik + kajmak, takie połączenie to gwarancja smaku!
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
Masa serowa i polewa :
1 kg sera (ja użyłam w wiaderku- sernikowego)
5 jajek
1 puszka kajmaku
75 gr masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki
1 łyżka masła masła (do polewy)
Przygotowanie:
Mąkę, margarynę, 1/2 szklanki cukru, proszek, śmietanę i 3 żółtka zagnieść. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić blaszkę i podpiec w piekarniku około 10 minut w 160 stopniach. Masło utrzeć z cukrem oraz 300 gr masy kajmakowej. Następnie dodać jajka, ser oraz mąkę. Wszystko razem utrzeć. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec godzinę w 170 stopniach. Resztę kajmaku podgrzać w garnku na parze, dodać masło i dobrze wymieszać. Polać przestudzony sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?