Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy


Sernik + kajmak, takie połączenie to gwarancja smaku!


Składniki: 
ciasto: 
2 szklanki mąki 
1/2 kostki margaryny 
1/2 szklanki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
3 żółtka 
3 łyżki śmietany 18%

Masa serowa i polewa : 

1 kg sera (ja użyłam w wiaderku- sernikowego) 
5 jajek 
1 puszka kajmaku 
75 gr masła 
1/2 szklanki cukru pudru 
3 łyżki mąki 
1 łyżka masła masła (do polewy) 

Przygotowanie:

Mąkę, margarynę, 1/2 szklanki cukru, proszek, śmietanę i 3 żółtka zagnieść. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić blaszkę i podpiec w piekarniku około 10 minut w 160 stopniach. Masło utrzeć z cukrem oraz 300 gr masy kajmakowej. Następnie dodać jajka, ser oraz mąkę. Wszystko razem utrzeć. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec godzinę w 170 stopniach. Resztę kajmaku podgrzać w garnku na parze, dodać masło i dobrze wymieszać. Polać przestudzony sernik. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger