Torcik czekoladowo- orzechowy
Torcik czekoladowo- orzechowy
Dla wielbicieli nutelli :D
Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gr kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella
2/3 kostki masła
kolorowa posypka
dżem porzeczkowy
kilka łyżek naparu z mocnej, osłodzonej herbaty
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy, następnie dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem. Dokładnie miksujemy. Wylewamy na okrągłą tortownicę. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 25 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Miękkie masło ucieramy z kremem na jednolitą masę. Biszkopty nasączamy naparem z herbaty. Dolny krążek smarujemy dżemem. Gotową masę (odkładamy 3 łyżki) wykładamy na dżem. przykrywamy drugim krążkiem, rozsmarowujemy cienką warstwę odłożonego kremu i dekorujemy posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?