Rogaliki z dżemem
Rogaliki z dżemem
Niestety są bardzo proste w przygotowaniu- dlatego robię je często i często goszczą na moim stole. Zajadam się nimi bez opamiętania, a chyba nie powinnam... Zapraszam więc częstujcie się :D
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
2 żółtka
20 dkg margaryny
2 łyżki śmietany
1/4 szklanki cukru pudru dżem
Przygotowanie:
Mąkę, żółtka, margarynę, śmietanę i cukier (odłożyć 2 łyżki do posypania) zagnieść na ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Rozwałkować, wyciąć duże koło podzielić je na 8 części. Umieścić porcję dżemu na każdym kawałku i zwijać, formując rogaliki. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach. Upieczone posypać cukrem pudrem.
bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńtak, bez proszku :D
Usuń