Szybki piernik bez miodu
Szybki piernik bez miodu
Idealny na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Dla tych którzy nie lubią (lub nie potrafią) zorganizować się wcześniej i wszystko robią na ostatnią chwilę :D Czyli dokładnie takich jak ja.
składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
krem:
szklanka mleka
6 łyżek kaszy manny
2 łyżki cukru
1/2 kostki masła
polewa:
200 gr czekolady deserowej
1 łyżeczka masła
1 łyżka słodkiej śmietanki
orzechy (ja użyłam nerkowca)
Masa: Kaszkę gotujemy na posłodzonym mleku. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy a następnie dodajemy po łyżce kaszy.
Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy 1 szklankę mąki, mleko, drugą szklankę mąki, olej. Następnie kakao, cynamon i sodę. Na koniec dodajemy dżem i delikatnie mieszamy. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Gotowe ciasto przekrawamy i przekładamy masą.
Roztapiamy w garnku na parze składniki polewy,mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami.
Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy 1 szklankę mąki, mleko, drugą szklankę mąki, olej. Następnie kakao, cynamon i sodę. Na koniec dodajemy dżem i delikatnie mieszamy. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Gotowe ciasto przekrawamy i przekładamy masą.
Roztapiamy w garnku na parze składniki polewy,mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?