Pasztet z kasza jaglaną
Pasztet z kasza jaglaną
Uwielbiam pasztet, jednak lubię wiedzieć, co jem :D Dlatego pasztety jadam tylko domowe. Z różnych względów wybieram te które nie są tłuste.
Świetnie sprawdzi się na Świątecznym stole ale nie tylko, u mnie w różnej wersji jest na stole co tydzień.
składniki:
30 dkg filetu z kurczaka
30 dkg karkówki
20 dkg pręgi wołowej
20 dkg wątróbki drobiowej
2 jajka
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
bulion lub 1 kostka rosołowa
1 bułka kajzerka
100 gr kaszy jaglanej (ja użyłam kaszy w woreczkach- 1 woreczek)
masło
przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn,
jako dodatek świetnie pasuje konfitura z borówki
Przygotowanie:
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Bulion zagotować lub kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać marchew, pietruszki, seler, mięsa oprócz wątróbki. Gotować około 1 godziny. Wyciągnąć mięso i odstawić do ostudzenia. Bułkę namoczyć w bulionie. Wątróbkę z pokrojoną cebulą podsmażyć lekko na maśle. Posolić, ostudzić. Mięso, warzywa i bułkę (lekko odciśniętą) zmielić w maszynce. Dodać jajko, kaszę, odrobinę bulionu, przyprawy i dokładnie wymieszać. (Jeśli będzie za gęste dodać więcej bulionu). Przełożyć do keksówki, wyrównać.
Piec około 1 godziny w 180 stopniach. smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?