Pasztet z kasza jaglaną

Pasztet z kasza jaglaną


Uwielbiam pasztet, jednak lubię wiedzieć, co jem :D Dlatego pasztety jadam tylko domowe. Z różnych względów wybieram te które nie są tłuste.
Świetnie sprawdzi się na Świątecznym stole ale nie tylko, u mnie w różnej wersji jest na stole co tydzień.


składniki: 
30 dkg filetu z kurczaka 
30 dkg karkówki 
20 dkg pręgi wołowej 
20 dkg wątróbki drobiowej 
2 jajka 
2 marchewki 
2 pietruszki 
1/2 selera 
1 cebula 
bulion lub 1 kostka rosołowa 
1 bułka kajzerka 
100 gr kaszy jaglanej (ja użyłam kaszy w woreczkach- 1 woreczek) 
masło 
przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, 
jako dodatek świetnie pasuje konfitura z borówki 

Przygotowanie:

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Bulion zagotować lub kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać marchew, pietruszki, seler, mięsa oprócz wątróbki. Gotować około 1 godziny. Wyciągnąć mięso i odstawić do ostudzenia. Bułkę namoczyć w bulionie. Wątróbkę z pokrojoną cebulą podsmażyć lekko na maśle. Posolić, ostudzić. Mięso, warzywa i bułkę (lekko odciśniętą) zmielić w maszynce. Dodać jajko, kaszę, odrobinę bulionu, przyprawy i dokładnie wymieszać. (Jeśli będzie za gęste dodać więcej bulionu). Przełożyć do keksówki, wyrównać. 
Piec około 1 godziny w 180 stopniach. smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger