Ciasteczka grzybki

Ciasteczka grzybki

Ma być prosto, ale żeby to docenić czasem trzeba zrobić coś pracochłonnego. To jest niestety takie :( ale to jedyna wada. Smak na pewno wynagrodzi trud. No, a teraz już wszystkie przepisy będą prostsze :D



Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 jajko
4 łyżki śmietany

Masa:
250 ml mleka
1/4 kaszki manny błyskawicznej
1/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła

Polewa:
tabliczka czekolady
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżka masła

oraz
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki suchego maku
 
 
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie podzielić na 3 części- jedną większą i dwie mniejsze. Większą częścią wylepiać foremki do babeczek ale z wierzchu- tak aby powstały wypukłe kapelusze. Z jednej części lepimy nóżki,a z ostatniej wykrawamy kółeczka z dziurką w środku. Ważne żeby wszystkie części nie były równe- raz większy kapelusz raz mniejszy, tak samo z nóżkami raz grubsze, raz cieniutkie. tak aby gotowe wyglądały realistycznie. Piec około 20 minut w 180 stopniach (pilnować pieczenia ponieważ powierzchnia ciastek jest inna, część może będzie trzeba szybciej wyjąć).
Mleko zagotować z cukrem. Wsypać kaszkę i cały czas mieszając gotować 1-2 minuty. Odstawić do ostygnięcia. Gdy stygnie od czasu do czasu zamieszać.
Masło utrzeć z zimną kaszką na jednolity krem.
Do cukru pudru dodać odrobinę wrzątku i dokładnie wymieszać. Tak powstałym lukrem smarować nóżki grzybków i od razu za nim lukier stężeje posypać makiem.
Kapelusze napełniać kremem i zatykać kółeczkiem, do którego należy wetknąć nóżkę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i masło. Posmarować kapelusze grzybków gotową polewą.



2 komentarze:

  1. Oooo.... te grzybki to ja koniecznie muszę kiedyś zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Elka tak myślałam, że nie pójdziesz na łatwiznę i wybierzesz najtrudniejsze potrawy :D

      Usuń

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger